Не всеки субстрат може да се използва, ако отглеждате растения върху рециркулационна система. Освен това необходимостта от специални хранителни вещества при този метод на отглеждане не е безпричинна.

Какъв субстрат да използвам за рециркулационна система?

В комбинация със субстрата може да се използват претакващи системи и системи за капково напояване. Повечето хранителни схеми, предназначени за рециркулационните системи, предполагат използването на инертен субстрат. Инертният субстрат е субстрат, който не извлича хранителни вещества от хранителния разтвор, нито добавя такива. Това не означава, че той няма да окаже въздействие върху pH на хранителната среда. Например минералната вата е инертна среда, която не влияе върху EC, но не повишава нивото на pH. Почвената смес не е инертен субстрат, тъй като почвените смеси съдържат хранителни вещества, които – ако са добавени също и в хранителния разтвор – ще доведат до излишък на хранителни елементи.

Кокосът има противоположен ефект, като извлича някои елементи от хранителния разтвор. Ако хранително вещество в дадена рециркулационна система се използва в комбинация с този субстрат, това ще доведе до недостиг на това хранително вещество. Керамзитът, перлитът и минералната вата са инертни субстрати. Тези субстрати не съдържат хранителни вещества, нито извличат такива от хранителния разтвор.

Image
AQUA substrate, nutrients & additives

CANNA HYDRO спрямо CANNA AQUA

CANNA HYDRO е идеален тор, който се използва успешно в рециркулационни системи. CANNA AQUA вече е пуснат на пазара – тор, който има няколко предимства при отглеждането на растения в рециркулационни системи. Стойността на pH на CANNA AQUA не е нужно да се регулира по време на фазата на растеж на растенията, ако първоначално pH е нагласена на 5,2. Стойността на pH ще остане между 5,2 и 6,2. Диаграмата показва убедителните резултати от няколко широкообхватни научно-изследователски инициативи, проведени от отдел “Научни изследвания” на CANNA. Освен това гамата от продукти CANNA AQUA притежава специална хранителна формула, при която се гарантира, че в крайния продукт няма да има никакви остатъчни количества хранителни вещества, когато тези продукти се използват в рециркулационни системи.

ТОРОВЕ CANNA AQUA

Image
AQUA substrate, nutrients & additives

Продуктът CANNA AQUA е разработен специално за рециркулационни системи, а неговият състав е изготвен така, че pH остава стабилна за дълъг период от време. Освен това CANNA AQUA съдържа силикати, хуминови и фулвинови киселини, както и екстракти от водорасли, които дават възможност за постигане на още по-добри резултати. Хранителните вещества на CANNA имат биотропен ефект. Те се абсорбират по естествен път от биологичната система на растенията и осигуряват възможно най-добрия баланс и повишена устойчивост в клетките на растенията.

CANNA Aqua Vega

В началната фаза на растежа се полага основата на буен цъфтеж и добив. Здравият и силен растеж се характеризира със съществен скок в развитието на растенията и прорастването на обилни корени. Aqua Vega е разработен специално, за да отговаря по идеален начин на нуждите на растенията. Пълното абсорбиране на хранителни вещества, както и прякото проникване на водата още от самото начало на растежа стават възможни благодарение на големите количества директно абсорбиращи се, висококачествени азотни съединения, първокласните хелатиращи елементи на Fe-EDDHA и на микроелементите.

CANNA Aqua Flores

По време на продуктивната фаза на цъфтеж е изключително важно да дадете на растенията всички необходими хранителни вещества директно и в подходящите количества. Aqua Flores стимулира растежа на плодовете и съдържа всички необходими елементи, които са задължителни за протичане на фазата на цъфтеж. Например по време на фазата на цъфтеж растенията се нуждаят от по-малко азот. Нуждите им обаче от калий и фосфор са по-големи. Продуктът Aqua Flores е богат на тези елементи, а специалните хелатирани микроелементи дават възможност за директна абсорбция, водеща до перфектен цъфтеж.

ДОБАВКИ CANNA

CANNA COCO позволява на производителите да добавят точните количества хранителни вещества във фазите на растеж и цъфтеж на бързорастящите растения. Другите продукти на CANNA, като например RHIZOTONIC (спомагащ за развитието на корените и намаляване на стреса), CANNAZYM (за здрава коренова среда) и PK13-14 (стимулиращ цъфтежа) оказват допълнителна помощ през различните фази от развитието на растенията. В комбинация с тези продукти на CANNA, растенията се “фокусират” по най-оптималния начин върху растежа и цъфтежа си, което гарантира високи добиви.

Етикети :