Не всички почвени смеси са подходящи за отглеждане на култури с кратък жизнен цикъл. Трите най-важни фактора, които трябва да се вземат под внимание, са структура, предварително торене и pH на почвените смеси. Доброто предварително торене и pH са от изключително значение за получаване на успешна реколта. Почвената смес, минералната вата и кокосът са трите най-важни хранителни среди за бързорастящите растения. Голямото предимство на почвената смес е в това, че тя е хранителна среда, с която се работи лесно.

Не всички почвени смеси са подходящи за отглеждане на култури с кратък жизнен цикъл!

По принцип почвената смес е биологична и натурална, на което се дължи голямата ѝ популярност сред производителите на биологични продукти. Освен това, когато тя се използва в комбинация с хранителните вещества на CANNA, почти няма остатъчни количества в хранителната среда, което означава, че може да се използва като подобрител без каквито и да било проблеми по един щадящ околната среда начин.

Image
Potting mixes, general info

Почвените смеси на основата на торфа имат репутацията на “биологичен” и “натурален” продукт. Това обаче не е изцяло обосновано, тъй като те често съдържат елементи, като например перлит и минерални хранителни вещества, които са преминали процес на обработка. Перлитът е неорганичен материал, произведен чрез промишлен процес.

История

Image
Potting mixes, general info

Приблизително 12 000 години пр.н.е. глетчерните пластове от последната ледникова епоха се отдръпнали на север, оставяйки земята след себе си гола и песъчлива. Развила се първата растителност, а след физическия си завършек тя образувала първия тънък слой торф, който все още може да се види в т.нар. “тъмен” торфен слой.

Около 6 000 и 3 000 год. пр.н.е. последвал период на формиране на земните маси, прекъсван от краткотрайни ледени епохи, през който се образувал слоят на тъмния торф. Това белязало началото на нов период на формиране на земните маси, през който било възможно да се образува слоят на светлия торф.

Средният слой между светлия торф и тъмния торф се нарича “сив” торф. Растежният или “горен” слой формира най-горния торфен слой на торфения профил.

Богатство от знания

Торфът е в основата на всички добри почвени смеси. Торфът се среща основно в райони, в които дъждовната вода е с ниско съдържание на минерали и следователно съдържа малко хранителни вещества. Поради тази причина е необходимо в почвената смес да се добавят всички хранителни вещества, необходими за растежа на растенията. Това може да се постигне, като се използва специално приготвена почвена смес в комбинация от хранителни вещества или биологични съставки, като например гранули от водорасли, кръвно брашно, рибна емулсия, изсъхнал говежди тор, брашно от рога, костно брашно и компост с червеи. Тъй като торфът може да поема микроелементи, по-специално медта, е важно и те да се добавят. Количеството микроелементи, които торфът абсорбира, зависи от неговия вид. Сфагновият мъх абсорбира по-малко количество, отколкото торфът за градински растения.

Image
Potting mixes, general info

Повечето почвени смеси, предлагани в магазините, вече съдържат хранителни вещества с добро ниво на киселинност. Това осигурява стабилна коренова среда и намалява опасността от проблеми с храненето на растенията. Голямото предимство на почвената смес е в това, че тя е хранителна среда, с която се работи лесно. Друга причина, която кара мнозина да изберат почвените смеси, е фактът, че в сравнение с минералната вата и кокоса, например, вече има традиция в използването на тази хранителна среда, както и натрупани знания и опит.

Етикети :