В естествения си вид торфът е киселинен (pH 3,5 – 4,5), така че трябва да се добави калциев хидроксид, за да се повиши pH. В готов вид почвата за саксийни растения винаги съдържа калциев хидроксид. Количеството калциев хидроксид, което трябва да се добави, зависи от състава на торфа. Например, за да се повиши pH, торфът за градински растения се нуждае от повече калциев хидроксид, отколкото торфения свеж опад.

Предотвратете повредите по растенията!

Image
Using potting mixes

За да се повиши pH, почвата за саксийни растения се нуждае средно от 5 - 6 кг на м3 (1 000 литра). След като се добави калциевият хидроксид, ще са нужни няколко седмици, за да се стабилизира pH. Ако не се добави или не се добави достатъчно калциев хидроксид, ще се абсорбират високи концентрации на елементи, като например манган, желязо и фосфор, което може да доведе до поява на признаци на прекомерно подхранване.

Концентрацията на алуминий в растението може да се повиши до нивото на токсичност, причинявайки втвърдяване на корените, което ще ограничи приема на хранителни вещества. Ако pH на вашата почва за саксийни растения е твърде ниска, добавянето на 20 грама калциев хидроксид (Dolocal) на 10 литра ще повиши pH с една единица. Правилната степен на киселинност за почвите за саксийни растения е между 5,8 и 6,2. Стойности, по-високи от 6,2, може да доведат до отлагането на фосфати под формата на калциев фосфат, което ще го направи по-малко достъпен за растението.

Какво означава RHP?

Почвените смеси, предлагани на пазара, може да се отличават значително една от друга по качество. В Нидерландия организацията RHP съсредоточава усилията си върху запазване на качеството и контрола върху торфените продукти, почвените компоненти, почвените смеси и субстрати, като например кокос, перлит, пемза и др. Субстратите и компонентите на субстратите, носещи знака за качество RHP, са безопасни смеси (минимално количество плевели и без болести), но те не дават гаранция за успешна реколта. Фактически знакът за качество RHP не указва нищо относно точната структура и химичния състав на почвата за саксийни растения. Цената на почвените смеси може да варира значително. По принцип почвените смеси на основата на торф за градински растения са по-евтини от смесите на основата на светъл торф, като няма да е грешно да се каже, че по-грапавите категории светъл торф са многократно по-скъпи от фините категории.

Image
Using potting mixes

Надежден метод за измерване

Най-надеждният начин за измерване на хранителните вещества в почвената смес е да се използва методът на извличане в съотношение 1:1,5, с цел да се определят EC и pH на кореновата среда. EC и pH на дренажната вода е нормално да варират, защото почвената смес е способна да задържа известно количество елементи или дори да ги отхвърля. Най-добре е анализът в съотношение 1:1,5 да се извърши в периода между третата и петата седмица. Най-лесният начин да се направи този анализ е да се следват стъпка по стъпка указанията, посочени по-долу:

  1. Вземете проба от почвената смес. Това може да се извърши със свредел за дупки или с лъжица. Вземете почвена смес от различни места, за да сте сигурни, че пробата е представителна.
  2. Поставете пробата в чаша и преценете дали е достатъчно влажна. Това се прави, като стиснете с ръка малко количество почвена смес – ако се процежда вода, значи има влажност. За да увеличите съдържанието на влага в пробата, добавете дестилирана вода. Разбъркайте добре почвената смес, след като добавите вода.
  3. Вземете дозаторна чашка с вместимост 250 мл и я напълнете със 150 мл дестилирана вода. Добавете почвена смес, за да стане 250 мл, разбъркайте я добре и я оставете да престои поне 2 часа.
  4. Разбъркайте я добре още веднъж и измерете pH. Филтрирайте получената смес и измерете EC. Целевите стойности на EC са между 1,1 и 1,3, а на pH – между 5,8 и 6,2.

По-добри резултати

В резултат на предходни научни изследвания относно пропорционалния баланс между водата и въздуха в субстратите на CANNA, компанията разработи практически тестове, като използва почвени смеси на основата на висококачествени основни порьозни материали. Тези смеси бяха сравнени с популярните почвени смеси, предлагани на пазара, които съдържат перлит. В различни помещения за отглеждане половината растения бяха поставени в почва за саксийни растения, съдържаща перлит, а другата половина беше поставена в по-аерирана смес. Климатичните условия и подхранването бяха еднакви за всички растения. След три седмици се забелязаха ясно изразени разлики. Растенията върху аерираната смес показаха значително по-добър растеж – средно 5 см по-добро развитие на дължина и по-здрави стъбла. Нощно време имаше по-малко на брой отпуснати листа, което показва, че растенията са получавали достатъчно вода при липса на светлина – предпоставка за оптимален растеж и цъфтеж. Резултатите от тези тестове показват колко важно е да се осигурява обилно количество въздух на кореновата среда.

Доброто начало е наполовина свършена работа!

Доброто начало е важно за постигането на добра реколта. Вложете повече внимание, за да се уверите, че закупувате семена, които са подходящи за типа на отглеждане, избран от вас: на закрито или на открито. Покълването на семената може да се извърши най-добре като следвате стъпка по стъпка указанията по-долу:

  1. Поставете семената в чаша за вода. Ако е необходимо, сменяйте водата ежедневно. Едно семе е жизнеспособно, когато се разтвори и се появи малко коренче.
  2. Не оставяйте корените да станат прекалено дълги, тъй като може лесно да се счупят по време на засаждането и ще е невъзможно за растението да се развие.
  3. Отстранете покълналите семена от водата и ги засадете внимателно в отделни саксии, като ги поставите в дупка, дълбока около 2 – 3 сантиметра, след което ги покрийте внимателно с почвена смес. След седмица или малко повече от пръстта ще се появят първите растения и ако всичко върви добре, 80 – 90% от тях ще се развият във възрастни растения.
  4. Засадете малките растения в почвена смес с добро качество, като например CANNA Terra Professional или CANNA Terra Professional Plus. Притиснете леко почвената смес. Аерирането е много важен фактор за развитието на добра коренова система.
  5. Никога не засявайте твърде дълбоко, тъй като това ще попречи на покълналото семе да се покаже от пръстта и растенията няма да се развият. В повечето случаи е достатъчна посевна дълбочина от около 1,5 см.
  6. С цел по-добре да се стимулира растежът и за да се помогне на растенията да се развият, през първата седмица се препоръчва да давате RHIZOTONIC 2 или 3 пъти.
  7. Давайте на растенията си CANNA Terra Vega през фазата на растеж и преминете към CANNA Terra Flores през фазата на цъфтеж. Фазата на цъфтеж започва, когато се появят първите цветове.
Етикети :