Манганът е важен микроелемент за всички растения. Той действа като активатор на различни ензимни реакции в растенията, например при разделянето на водата по време на фотосинтеза, при синтеза на аминокиселини и протеини и при изграждането на клетъчните мембрани и хлоропластите в растенията. Приемът на манган обикновено се извършва през корените. След като стигне до растението, той се придвижва трудно, но не толкова трудно, колкото, например, калцият и желязото. Силицият и молибденът подобряват възможностите за придвижване на мангана в растенията.

Накратко за мангана

Какво представлява и каква функция изпълнява?
Металът манган е важен микроелемент и действа като активатор на различните ензимни реакции в растението.
Как се разпознава?
Появяват се жълти резки между страничните листни жилки.
Какво да направите?
Използвайте продукти, които съдържат микроелементи (Tracemix).
Image
Manganese deficiency guide

Симптоми на недостига

Недостигът на манган е причинител на различни физиологични промени в растенията вследствие на спад в производството на протеини. Наред с другото, това води до свързването на по-малко количество нитрати в растението, което може да доведе до опасно високи нива на нитратите. Освен това много химични реакции в клетките на растенията се забавят, което може да доведе до натрупване на органични киселини. 

Прояви на недостига

Напредването на недостига в хронологичен ред:

  • Появяват се жълти резки между страничните листни жилки на по-големите листа на върха на растението.
  • Пожълтяването между страничните листни жилки се разпространява и върху листата и е възможно да се образуват малки, жълти/кафяви некротизирали петна.
  • Получава се малко на размер растение (-10%) с минимално плодоносене/цъфтеж.

Причини за недостига

Image
Manganese deficiency guide

На практика най-често срещаната причина е твърде високата стойност на pH на субстрата. Подобно на желязото, манганът е лесно разтворим при ниска стойност на pH в субстрата. Ако pH е твърде ниска, има опасност да възникне излишък на манган. При високи стойности на pH манганът се утаява в манганов диоксид (MnO2), който растението не може да усвои, което може да причини недостиг.

Решения за отстраняване на недостига

  • Проверете pH на хранителната среда, когато забележите първите симптоми. Високите стойности на pH означават, че има по-малко количество манган за растението. Като се намали pH на хранителния разтвор, pH на хранителната среда може да се понижи до 5,0 – 5,5. 
  • Ниската температура на субстрата може да е причина за понижената абсорбция на манган. Ако забележите недостиг на манган, проверете дали температурата на субстрата е достатъчно висока (20 – 25 ˚C) през деня. 
  • Използването на продукти, които съдържат микроелементи (Tracemix), може също да е полезно. Недостигът на манган по принцип не е проблем сам по себе си. За да се улесни преносът на манган в растението, е необходим молибден. Поради това проблемът може да се окаже недостигът на молибден. Високите нива на фосфор може също да доведат до понижени количества микроелементи, като например цинк, мед и (разбира се) манган. CANNA препоръчва да се използва комбинация от необходимите за растението микроелементи. Микроелементите може да се дават на растенията както чрез подхранващия разтвор, така и чрез пръскане на листата. За да избегнете евентуално изгаряне, пръскайте растенията в края на деня, като след това ги пръскате ежедневно с вода.

Излишък на манган!

При наличие на високи концентрации манганът се утаява в манганов диоксид (MnO2), който образува жълтокафяви петна върху листата. Първоначално по протежение на главните и страничните листни жилки ще се появяват малки петънца, след което те ще се разпространят настрани от жилките. Излишъкът на манган може да е резултат от ниска pH в субстрата (<5,0). Това може да се коригира с pH+. Недостигът на кислород в кореновата среда може също да доведе до излишък на манган. Причина може да бъде и прекомерно влажният субстрат.

Етикети :