През 1998 г. популярността на кокоса се покачи неимоверно много, което доведе до недостиг на суровината за него. Тъй като водещите производители на почвени смеси и субстрати не можеха повече да игнорират продукта, те започнаха да използват суровини от нови източници, без да обръщат внимание на въпросите, свързани с качеството. Това доведе до огромно количество увредени култури, особено във Франция и Нидерландия.

Опасни разлики в качеството при субстрата COCO

С цел да предотврати възникването на проблеми с доставката на кокос, и то в период, когато търсенето му е голямо, CANNA се насочи отвъд океана и направи значителни инвестиции в местната инфраструктура. Бяха построени бетонни силози за контролирано съхранение на кокоса, извършиха се дейности по механизацията и се подписаха договори с избрани земеделски производители.

Предимствата: контролирано снабдяване и идеален размер (отсявки 130 мм), беритба без контакт с почвената смес, както и контролирано зреене/компостиране. Всички тези усилия водят до продукт, който е без насекоми, семена, плевели или болести и който беше първият продукт, получил знака за качество RHP в Нидерландия.

Image
COCO Quality

Знакът за качество RHP на CANNA – отвъд очакванията

Организацията RHP (знак за качество на субстратите) въведе една добре известна концепция в сектора на почвените смеси в Нидерландия, свързана с контрола върху субстратите и суровините. Инспекциите не се ограничават до завършения продукт, а обхващат извличането и обработката на суровини по цялата верига до 50-литровата торба Coco Professional Plus на CANNA. Знакът за качество RHP е добавен в сертифициращия пакет на ECAS (Европейския сертифициращ орган в селскостопанския сектор). ECAS осъществява мониторинг върху цялото производство на CANNA, като се започне от фабриката в Индия и се стигне до крайния потребител, за да се гарантира, че са изпълнени всички изисквания, свързани със сертифицирането на кокосовия субстрат CANNA COCO.

Image
COCO Quality

Продуктите със знака RHP отговарят на най-високите химически и физически изисквания и са без наличие на плевели и патогенни организми. Стандартът RHP може да се постигне по два начина: или чрез стерилизиране на кокоса на пара, или чрез пълно контролиране на производствения процес. Недостатък на продуктите, стерилизирани на пара, е тяхната неспособност да защитават културите по естествен път от вредни плесени, като например Pythium. Също така при стерилизирането е възможно използваемият от растението нитратен азот да се преобразува в токсичен нитратен азот. CANNA избра по-трудния път и реши да не прилага стерилизиране на кокос на пара. Нашият процес на буфериране ни позволява да “препрограмираме” хранителната среда да достигне определен срок на годност. Това ви гарантира, че нееднократно ще получавате надежден материал с високо качество.

Image
COCO Quality

Щадящ околната среда и професионален продукт!

CANNA COCO е 100% натурална среда за растежа и цъфтежа на растенията, която е доказала своите качества през годините. CANNA, холандската компания, пионер в областта на използването на кокос, играе важна роля за статута на кокоса в градинарството. CANNA COCO е не само висококачествен продукт, но и неподправен и щадящ околната среда продукт. В продължение на много години суровината се считаше за отпадъчен материал, а в някои държави – например Шри Ланка и Индия – сред природния пейзаж се виждаха огромни и ненужни никому “планини от кокос”. Посредством разработването на специален биологичен процес на компостиране този “отпадък” беше превърнат във висококачествен продукт.

Това нововъведение беше, и все още е, важен фактор за местната икономика на Индия и Шри Ланка. Този факт, както и неговите уникални характеристики, свързани с растежа, са гаранция, че CANNA COCO е хранителната среда на настоящето и бъдещето!

Водеща хранителна верига от Холандия продава зеленчуци, отглеждани върху кокос

Hartman BV е най-големият производител на плодове и зеленчуци в Нидерландия с обща обработваема площ от 21 ха. Albert Heijn (с компания майка – AHOLD) е техен основен клиент от 20 години.

Вилем Хартман отглежда всички видове краставици, чушки и домати, както и много от екзотичните зеленчуци, които са изложени на щандовете на магазина. След няколкогодишни тествания на различни натурални субстрати Хартман е избрал да използва кокосовия субстрат практически за цялата си компания. “Проблемите, които имахме с дебелите корени на два хектара с краставици, ни накараха да вземем бързо решение”, казва Хартман. “Нашите краставици дори се отглеждат в саксии, направени от кокос! Саксията се разлага бавно, а същевременно с това корените прорастват през нея.”

Освен заради по-хубавия си външен вид, кореновата среда на растенията, отглеждани в кокос, изглежда по-лесна за употреба и по-качествена в сравнение с тази на растенията, отглеждани върху минерална вата. “Поради по-здравото развитие на корените се получава по-добър растеж и възникват по-малко проблеми. Това води до по-дълъг срок на съхранение, както и до по-добър цвят и вкус”, твърди Хартман.

Неговата компания се стреми да постигне максимално качество. Това е изключително важно, тъй като клиентът иска най-високото качество. Според Хартман отличното вкореняване върху кокосовия субстрат в комбинация с биологичните мерки за контрол ще повишат дори още повече качеството. Листата на чушките са по-силни и се завиват леко нагоре. “Нима всеки производител не иска това?”, добавя той.

Етикети :