Поради високата цена на хранителните вещества и сложността на усъвършенстваните хидропонни системи, все повече и повече производители се насочват към CANNA COCO за личните си нужди. Един доволен клиент отбеляза следното: “Въпреки че вече имам зад гърба си няколко реколти, трябва честно да призная, че все още нищо не знам за отглеждането на растения. С почвените смеси всичко се объркваше. Първо има твърде много вода, а после – много малко. Но откакто използвам CANNA COCO, това вече е минало. Аз съм идеалният пример, че кокосовият субстрат е дуракоустойчив.”

По-високи добиви! От 6 до 10%

Освен водата, въздухът е важен фактор за кореновата система на растенията. Изследванията върху различни видове хранителни среди показват, че по-голямото количество въздух води до по-бързо и по-интензивно вкореняване, от 6% до 10% по-високи добиви и намалена употреба на торове. По-бързото и по-интензивно вкореняване означава по-добро функциониране на корените по отношение на приема на вода и хранителни вещества, както и удовлетворяване на изискванията на растенията. Един от начините за постигане на по-голямо количество въздух в субстрата е капковото напояване да се прилага по-рядко. Субстратът приема повече вода, кореновата система се развива по-силно, а насищането с влага става по-рядко. Тестовете разкриха, че капковото напояване, извършвано веднъж на ден, означава, че в субстрата има 3% повече въздух. Напоявате по-малко с CANNA COCO.

По-бавен растеж поради насищане с вода

Image
Using CANNA COCO

Продуктът COCO на CANNA е съставен от хиляди капилярни микросюнгери, които задържат почти 1000% от своето собствено тегло във вода. Затова кокосът задържа огромно количество вода и хранителни вещества. Препоръчително е производителят да поддържа хранителната среда леко суха, отколкото съвсем мокра. Влажните условия са идеална основа за наличие на болести, причинени от гъби, като например Pythium. По-сухият субстрат пропуска повече въздух към корените, като ги стимулира да абсорбират активно вода и хранителни вещества. Това води до по-бърз растеж и по-високи добиви.

Друг важен фактор е разчетът на времето. В случай че кокосът се намокри прекомерно, намалете или спрете временно притока на вода, докато кокосът не изсъхне, след което подновете нормалното напояване. Проверявайте съдържанието на влага на кокоса или с ръка, или като го претегляте на ръка, повдигайки саксията или плочката. Общоприетото правило за напояване на напълно израсли растения е от 4 до 6 литра вода на м2 дневно. Най-добре се използват вадата и хранителните вещества чрез намаляване на капковата честота и чрез увеличаване на количеството хранителни вещества за дадено поливане. Това също така ще подобри дренирането.

Честотата на напояването зависи от изпарението и снабдяването с вода в кокоса. Общото правило е, че при нормални условия едно напояване на ден е достатъчно през първите няколко седмици; след това увеличете до 2 пъти на ден – 2 часа след като включите осветлението и 2 часа преди да го изключите отново. Моля не забравяйте, че колкото е по-малък обемът на корените на всяко растение (отглеждани в малки саксии или много растения върху една плочка), толкова по-бързо ще изсъхва кокосът. Поради това е изключително важно да поливате тези растения по-често.

Метод за измерване при COCO

Най-надеждният начин за измерване на нивата на хранителните вещества е чрез използване на метода на извличане в съотношение 1: 1,5.
Чрез този метод може да се определят EC и pH на кореновата среда. Стойностите на pH и на EC на дренажната вода обикновено се отклоняват от реалното състояние на корените, тъй като кокосът може да задържа и освобождава хранителни елементи.

  1. От CANNA COCO вземете проба от плочките или саксиите (снимка 1). Това може да се извърши с прибор за вземане на проба или с градинарска лопатка за разсаждане. За да се получи представителна проба, кокосът трябва да е събран от възможно повече места.
  2. Съберете пробата в чаша и определете дали съдържа правилното количество влага. Кокосът съдържа правилното количество влага, ако тя не се вижда върху пръстите ви, след като стиснете кокоса в дланта си (снимка 2). Ако е необходимо, добавете деминерализирана вода и смесете кокоса.
  3. Вземете дозаторна чашка с вместимост 250 мл и я напълнете със 150 мл деминерализирана вода. Добавете кокос до мерителната линия на 250 мл (снимка 3). Разбъркайте добре и оставете рядката каша да престои поне два часа.
  4. Разбъркайте отново и измерете pH.
  5. Филтрирайте получения материал и измерете EC.
Image
Using CANNA COCO

За предпочитане е анализът в съотношение 1:1,5 да се направи след 3 – 4 седмици. Целевите стойности на EC са между 1,1 и 1,3, а на pH – между 5,5 и 6,2. Много високите стойности на EC увеличават риска от наличие на симптоми на преторяване. За да ограничите симптомите на преторяване, може да изплакнете кокоса с подкиселена вода (при pH 5,8 подкиселете с CANNA pH- Growth (за растеж)).

Повреди

В случай че твърдата вода повреди културата, хранителните вещества PK13/14 и CANNA COCO може да се използват заедно. Ако обаче чешмяната вода е много твърда, тази комбинация може да създаде проблеми. Много твърдата вода съдържа големи количества калций, а количеството киселини, необходими за регулиране на pH, е относително голямо. Това се дължи на високото ниво на бикарбонати във водата. Когато PK 13/14 се използва при такива обстоятелства, се увеличава рискът от създаване на утайка във водния резервоар, а това може да доведе до задръстване на капкообразувателите. Ако използвате много твърда вода за напояване, е препоръчително да използвате pH–grow (азотна киселина) вместо pH–bloom (фосфорна киселина), за да регулирате pH.

Етикети :