Кокосовият торф е отпадъчният материал, който остава след изваждането на кокосовите фибри от най-външната обвивка (bolster) на кокосовия орех. Трябваше да изминат 10 века, за да се превърне този материал в хранителната среда на бъдещето. Първото описание на процеса на обработване на кокоса датира от XI век и е документирано от арабски търговци.

История

Image
Coco in general

През 1290 г. Марко Поло описва процеса на извличане на фибрите от кокосовия орех. В продължение на четири столетия този процес остава непроменен. Кокосовият торф е бил отпадъчен продукт от фабриките, които са използвали кокосовите фибри като суровина за производството на корабни въжета, седалки за столове и пълнеж за матраци.

През 1862 г. Джон Линдли, ботаник, градинар и секретар на Кралското дружество по градинарство, въвежда в английското градинарство кокосовия торф като хранителна среда. След провеждането на сполучливи опити в градините на дружеството, възникнали усложнения вследствие на вредните съставки, съдържащи се по естествен път в материала, и вследствие на факта, че познанията за неговото приложение били все още съвсем малко. В крайна сметка неговото лошо качество създало твърде много проблеми за редица култури по такъв начин, че използването на кокоса за целите на селското стопанство намаляло. Трябвало да изминат още 100 години, преди кокосът да бъде преоткрит като потенциална хранителна среда. Нови техники и методи на анализ имали за цел да докажат, че кокосът може да се превърне в ценна хранителна среда. От този момент нататък станало възможно отглеждането на много култури върху кокос.

CANNA, прочут пионер в тази област, бе впечатлена от възможностите на този продукт. След дългогодишни изследвания CANNA успешно създаде нова хранителна среда в комбинация със специален кокосов хранителен разтвор. По време на пускането му CANNA беше първата компания, въвела на пазара сертифицирания от RHP продукт CANNA COCO.

Image
Coco in general

Растенията “извират” от кокоса

Опитен градинар, използващ почвени смеси, споделя впечатленията си за CANNA COCO: “Ягодите са много по-плътни и тежки, отколкото съм свикнал да виждам. И не са набъбнали или воднисти, а наистина сочни. Както вървят нещата, очаквам по-висок добив, отколкото досега. Отглеждах ягодите в продължение на седмица, както правех и с почвената смес, а те буквално “извираха” от кокоса. Корените растат като плевели, а самите растения избуяват наоколо много по-бързо от обикновено. Растенията ми никога не са изглеждали толкова здрави. Най-хубавото нещо е, че няма как да сбъркаш с кокоса.”

Възходът на COCO в хидропониката

През 1986 г., след въвеждането на кокоса при отглеждането на рози, стана ясно, че той би могъл да бъде идеална хранителна среда за развитие на корените, което да води до израстването на по-силни култури. За съжаление, успехът с розите не можа да се повтори с всички култури. Качеството на кокосовия материал не беше трайно добро, а и съществуваше голяма празнина в познанията в областта на отглеждането на растения в кокос.

През 1993 г. нарасна необходимостта от продукти, които са алтернативни на кокосовия торф и на другите хранителни среди, като минералната вата, и така CANNA започна първите си експерименти с кокос. Това не доведе моментално до създаването на пазарен продукт. Резултатите от анализите на специалистите изглеждаха противоречиви и не беше даден отговор на проблемите, свързани с практическото отглеждане на растения върху кокос. За да даде обективно определение на възможностите на кокоса, единствената възможност за CANNA беше да извърши сама изследователската работа. Две години по-късно CANNA създаде CANNA COCO и това даде началото на пускането на потребителския пазар на първия продукт от кокос (в Германия през 1996 г.).

Тъй като реалното въвеждане на CANNA COCO на германския пазар се извърши много успешно, през 1997 г. CANNA COCO беше пуснат на пазара и в Нидерландия. След публикуването на резултатите възходът на кокоса беше неудържим и пазарният му дял в сектора на градинарството нарасна невероятно. В края на 2000 г. почти 35% от площите в Нидерландия, засадени с рози, и 40% от тези с ягоди се отглеждаха върху кокос.

Можем да потвърдим, че кокосът зае свое собствено място сред другите хранителни среди. CANNA предвижда годишен ръст от 15% на целия пазар на кокос до 2015 г. Характеристиките на кокоса са подходящи за все по-голям брой почвени смеси поради това, че растенията се вкореняват лесно в него и поради голямата си способност да задържа вода в комбинация с добро дрениране, както и поради голямата стабилност на материала.

В Швейцария се отглежда интензивно

Image
Coco in general

В края на 90-те години на миналия век предишният Център за отглеждане на растения в гр. Шлирен (близо до Цюрих) бе един от първите центрове, които проявиха интерес към CANNA COCO по време на неговото представяне. Хайнрих и Габриел, двама служители, работещи в магазина от самото му откриване, поеха бизнеса и продължиха да работят под името “Гроухаус” (Growhaus). От пускането на пазара на субстрата COCO на CANNA те изцяло промениха мнението си за тези фибри от тропиците.

До неотдавна в мазето на техния офис имаше опитна инсталация, с която се сравняваха една с друга различните получили популярност хранителни среди. След проведените интензивни тестове Хайнрих и Габриел потвърдиха, че CANNA COCO е най-ефикасната хранителна среда. “CANNA е нашият любим доставчик”, казва откровено Хайнрих. Този производител, който получи признание от легендарния разсадник Gärtnerei Enetbrugg, възхвалява постоянното високо качество на продуктовата гама на CANNA. “Особено с лесната си употреба CANNA COCO превъзхожда другите хранителни среди. Нарязвате слабовете, накисвате ги един час и готово! Макар че имаме клиенти, които използват един слаб шест пъти, сме указали пределния брой на три реколти”, казва Хайнрих с усмивка на лицето. Освен това екипът на “Гроухаус” отбелязва, че продуктът е с по-висока устойчивост на гъби, обитаващи почвените смеси.

Основателна причина за успешните бизнесмени “да лансират” CANNA COCO и свързаната с нея гама от хранителни вещества на своите клиенти. За средностатистическия градинар от “Гроухаус”и в зависимост от отглежданите растителни видове, прираст от 10% на средния добив се счита за лесно постижимо с CANNA COCO.

Етикети :