Торовете CANNA HYDRO са формулирани специално да дават възможно най-добрите резултати, когато се използва в комбинация с инертен субстрат. От всички инертни субстрати минералната вата се използва най-често. Тя е широко използвана в холандското градинарство, защото от всички инертни субстрати минералната вата гарантира бързото развитие на добра коренова система, а освен това с нея се работи лесно и притежава добри механичнисвойства. Растенията, отглеждани върху минерална вата, остават изправени, без да имат нужда от допълнителна подкрепа.

Субстрати

Освен минералната вата има много други инертни субстрати. В този раздел ще обсъдим някои от тях, но с оглед на популярността и пригодността на минералната вата, ще разгледаме по-обстойно отглеждането на растения върху минерална вата.

Възникване на отглеждането върху субстрати

Въпреки че първите земеделски производители открили, че растенията растат по-добре върху останките от други растения или върху животински тор, трябвало да изминат хиляди години, преди хората да разберат защо това е така. Научните изследвания върху храната на растенията започнали преди много години, в далечното минало, но едва наскоро, преди около 150 години, изследователите открили с кои точно вещества в животинския тор се хранят растенията. В резултат на тези изследвания се родил отрасълът на изкуствените торове.

В Нидерландия, малко преди зората на настоящата епоха, Наполеон въвел монокултурното земеделие – отглеждане на една култура на едно място за няколко години. Комбинацията от тези нови системи издигнало земеделското производство до нови висоти. Първоначално новите разработки произвели огромни резултати, но успехът им бил краткотраен. Никой не познавал тези методи на отглеждане и в действителност хората не осъзнавали какви са недостатъците им. Особено видими били повредите при отглеждането на зеленчуци. Година след година се прилагало прекомерно количество изкуствени торове, които създавали проблеми в структурата на почвените смеси и в плодородието на земята. Едни и същи култури били отглеждани монокултурно години наред. На свой ред монокултурното земеделие довело със себе си множество епидемии. Наличието на епидемии в почвените смеси било проблем, труден за разрешаване. Имало спешна нужда от намиране на добро решение. Производителите започнали да поставят културите в отделни разсадни форми и да ги отглеждат върху хранителна среда, а не върху земеделска земя, и това дало началото на отглеждането върху субстрати.

За първи път то било използвано на практика през първата половина на XX век. След като пластмасовите контейнери влезли в продажба, отглеждането върху субстрати отбелязало значителен напредък. Производството се увеличило и автоматизирало. На практика се оказало, че отглеждането върху субстрати генерира до 25% по-високи добиви в сравнение с отглеждането върху земеделска земя. Това е така, защото хранителните вещества могат да се регулират директно спрямо условията по всяко време.

Когато продуктът CANNA HYDRO беше представен през 1980 г., стана възможно дребномащабното, но интензивно, отглеждане върху инертна среда, по-специално върху минерална вата. От много години формулата на CANNA HYDRO се използва успешно по целия свят и макар че мнозина са опитвали да я копират, все още не е разработен неин заместител.

Керамзит

Image
Rock wool and other inert substrates

Керамзит са произведени чрез оформяне на пелети от глина, след което пелетите се пекат в пещ. Това кара глината да се разшири и да стане порьозна. Керамзитът се предлага в различни форми и размери и бива два вида: с гладка и с грапава повърхност. Керамзитът се използват в градинарството от 1936 г. Има предимството, че – ако се почиства добре – може да се използва повторно до пет години. Най-големият недостатък на керамзита е, че не може да абсорбира почти никаква влага, което го прави неподходящ за системи от типа “със стандартно оттичане”. Керамзитът обаче е широко използван при рециркулационните системи, където хранителните вещества се движат постоянно около корените. Това е така, защото керамзитът имат добри механичнисвойства и епо-тежък от водата, поради което не изплава на повърхността. Освен това керамзитът се използва интензивно в почвените смеси и като дренажен слой на дъното на саксии, когато отглеждането се извършва в кокосови влакна или в почвени смеси.

Перлит

Image
Rock wool and other inert substrates

Перлитът е лъскава вулканична скала, която се смила, след което се изпича на висока температура. Перлитът също е инертен материал, но поради слабите си механичнисвойства е относително непълноценен в качеството си на хранителна среда. Той обаче може да се използва като подобрител за почвени смеси, особено за да повиши съотношението на въздуха в почвената смес, макар че в днешно време има по-щадящи околната среда методи за тази цел, като например добавянето на светъл торф.

Мапито

Image
Rock wool and other inert substrates

Мапито е много лека среда с ограничена способност да задържа вода. Това означава, че субстратът изсъхва по-бързо и затова трябва да се полива по-често. Мапито представлява смес от полиуретан (PU), минерална вата и понякога кокос или дори перлит. Повечето видове Мапито не са “чисти”, тоест те често имат по-висока EC и по-ниска pH, отколкото идеалната хранителна среда; това е големият недостатък на Мапито. Затова е винаги важно да се определят точните стойности на pH и EC на Мапито и да се изплаква обилно преди употреба!

Етикети :