При разпространението на маната листата се нагъват, некротизират и накрая опадат. Части от мицела, който съдържа гъбни спори, се показва през устицата на листата. На добра светлина маната се разпознава лесно по сивия или кафяв налеп по долната страна на листата.

Накратко за вредителя

Какво представлява маната?
Терминът “мана” се отнася до група фитопатогенни гъби, които причиняват болести по растенията.
Как се разпознава?
По правило маната се вижда по горната част на листата, но има изключения. Листата изглеждат като посипани с прах.
Какво да направите?
Поддържайте ниска влажност и пазете чисто мястото на отглеждане на растения.

За брашнестата мана

Брашнестата мана е позната още като “оидиум”. Още преди появата на видими симптоми листата започват да развиват подобни на струпеи образувания, последвани от формирането на характерния за болестта бял налеп на мястото на струпеите. Листата изглеждат като посипани с прах. По правило маната се вижда по горната част на листата, но има изключения. Един от видовете мана се развива само по долната част на листата и поради това не е изненадващ фактът, че тя често остава незабелязана. Обаче с напредването на болестта листата може изцяло да се покрият с този бял слой налеп и дори да колонизират пъпките на растенията, което води до понижаване на размера на растенията и до лошото им качество.

Image
Oidium and Mildew - Pests & Diseases

Как да избегнем болестта?

Превантивните мерки са най-доброто лечение срещу тези видове гъби; веднъж след като са се настанили и развили по растенията, е много трудно да се унищожат дори и с помощта на химически фунгициди. Опитайте се да предотвратите навлизането на спори от други места и да предпазите растенията си от заразяване като поддържате чисто. Може да сторите това, като използвате само чисти материали и си измивате добре ръцете, преди да влезете в помещението за отглеждане.

Способи за контрол на този вредител

Редовно проверявайте дали по-старите листа не са се оцветили в светложълто, и дали няма растеж на гъби.

  • Може да отстраните подозрителните листа и да ги поставите на топло място, заедно с малко навлажнена хартия, в найлонов плик, който може да се отваря и затваря многократно. Използвайки евентуално лупа, след два дни може да проверите дали по тях няма мана.
  • Отстранете всички заразени листа, но също така се уверете, че вие самите не пренасяте болестта. Редовно мийте ръцете си, за предпочитане със спиртен разтвор.
  • Изгорете всички заразени материали.
  • Не забравяйте, че ще трябва да напръскате няколко пъти.
Image
Oidium and Mildew - Pests & Diseases