Botrytis (позната още като “сива плесен” или “сиво гниене”) напада слабите растения или отмиращите цветове. Всъщност в природата сивата плесен/сивото гниене спомага за осъществяване на кръговрата на веществата в растенията, като ги разрушава и предоставя хранителни вещества за почвата. Затова този вид гъба в действителност играе жизненоважна роля в естествения цикъл на растеж. Но когато нападне културите ви, тя е вредител!

Накратко за вредителя

Какво представлява Botrytis?
Botrytis cinerea е некротрофна гъба, което означава, че тя убива гостоприемника си, за да получи всички хранителни вещества, от които се нуждае.
Как се разпознава?
Тъканта, по която се развива сивото гниене, потъмнява и понякога омеква вследствие на измиране на клетките на гостоприемника. След време върху образувалите се тъмни петънца се формира мъхест слой от сива плесен.
Какво да направите?
Никога не позволявайте заразеното растение или части от него да влязат в контакт с други растения.

Жизнен цикъл на Botrytis

Ранното развитие на сивата плесен/сивото гниене обикновено започва от заразените растителни остатъци от предходни култури, оставени на полето. Мицелът, намиращ се в остатъците, започва да се развива при повишение на температурите, например през ранната пролет. На силна светлина мицелът започва да произвежда структури, които се наричат “конидиоспори”. В крайната част на тези конидиоспори се образуват спори, наричани “конидии”, които се пренасят по въздуха и може да влязат в контакт с листата или стъблата на културите.

Image
Botrytis cinerea - Pests & Diseases

Симптоми на болестта

Първоначално гъбичната инфекция по цветовете не се забелязва. Хлорозата – заболяване, при което растителната тъкан изглежда кафява и влажна на инфектираното място – е един от първите симптоми, които са индикация за възможна атака на Botrytis. Появата на по-светли на цвят петна върху цветовете с тъмнокафяв ореол около тях може също да е индикация за заразяване с плесени.

Как да избегнем болестта?

Особено важно е да се избавите от всички части на растението, които са заразени с Botrytis. Заразените части трябва да се отстранят веднага.

Никога не позволявайте заразеното растение или части от него да влязат в контакт с други растения, защото дори при най-лекия допир във въздуха ще полетят облаци от сиви спори. После тези спори ще попаднат върху здрави растения и може да ги заразят. Добрата вентилация е важен фактор за поддържане на малко по-ниска влажност около листата и цветовете. При култури, отглеждани на открито, когато се очакват валежи от дъжд, е препоръчително растенията да се поставят в полиетиленов тунел. Така ще предпазите растенията от намокряне.

Важно е също така да бъдете нащрек за вредители, като например гъсеници, които може да увредят кутикулата на растенията, през която B.cinerea може по-лесно да проникне в растението. За гъбата е по-лесно да зарази растения, които са били повредени от дъвчещи вредители. Други насекоми като трипсите могат да пренасят и разпространяват спорите на Botrytis.

Image
Botrytis cinerea - Pests & Diseases

Способи за контрол на болестта

Доказано е, че няколко микроорганизма се ползват с успех при контрола на B. cinerea по отношение на голям брой култури. Clonostachys rosea (= Gliocladium roseum) е гъба, която се използва за борба и превенция на атаки от Botrytis, поради способността си да потиска образуването на спори. Някои нематодни видове също се използват за ефективен контрол на сивата плесен/сивото гниене.

Много препарати на основата на хранителни екстракти се предлагат на пазара предимно като средства за предотвратяване на атаката и развитието на B. cinerea. Постигнати са добри резултати с екстракти от мащерка, семена от цитрусови култури, обикновен риган, мента, чесън и черен пипер, като списъкът не се изчерпва с тях.