Възрастната гъбна муха представлява малка черна мушица, чието тяло е дълго 3 – 4 мм. Често ще ги видите на рояци в оранжериите, защото ги привличат влажните места, високите температури и разлагащата се органична материя. Субстратите за културите предлагат идеални условия за развитие на техните ларви, които са бели на цвят и без крачета, и приличат на малки червеи. Те се хранят с органична материя и с по-нежните части на растенията под повърхността на земята, като например корените и стъблата.

Накратко за вредителя

Какво представляват гъбните мухи?
Гъбните мухи (семейства Mycetophilidae и Sciaridae) са често срещан вредител по стайните растения, особено на места, където има висока влажност и високо съдържание на влага.
Как се разпознават?
Обикновено те се забелязват най-напред, когато безвредните възрастни насекоми започнат да летят около домашните растения или да се събират на прозореца до вас.
Какво да направите?
Уверете се, че въздухът циркулира по повърхността на почвата ви и поливайте правилно растенията си.

Жизнен цикъл на гъбните мухи

Възрастните живеят около една седмица и снасят до 300 яйца в богати на влага почви. След 4 – 6 дни се появяват мънички ларви, които започват да се хранят с корените на растението през целия си двуседмичен живот. Какавидният стадий продължава 3 – 4 дни, след което младите, но пораснали гъбни мухи излизат от почвата и създават следващото поколение. Целият жизнен цикъл от яйцето до възрастната муха може да приключи само след 3 – 4 седмици в зависимост от температурните условия. Поради предразположеността си към възпроизвеждане и относително краткия период на развитие, гъбните мухи могат да паразитират в саксийни растения във всеки един свой стадий – яйце, ларва, какавида, възрастен – давайки няколко поколения едновременно. Поради тази причина средствата за борба с тях обикновено налагат нееднократни третирания, докато не остане нито едно оцеляло яйце.

Image
Fungus gnats - Pests & Diseases

Симптоми при този вредител

Симптомите по растенията, показващи наличие на гъбни мухи, са внезапно увяхване, липса на жизненост, слаб растеж и пожълтяване на листата. При сериозно заразяване е възможно да загинат значителна част от растенията.

Как да избегнем вредителя?

  • Преди да закупите растенията, грижливо проверете за наличие на вредни насекоми. Внимателно разкопайте почвата близо до основата на растението и вижте дали няма гладки, прозрачни ларви. Не приемайте растения, от които излитат гъбни мухи.
  • Гъбните мухи живеят най-добре във влажни почви; внимавайте да не поливате прекомерно много, особено през зимните месеци, когато растенията се нуждаят от по-малко вода. При засаждане в саксии избягвайте органичните материали, задържащи вода, като например водораслите, които може да “насърчат” вредителя да снася яйца.
Image
Fungus gnats - Pests & Diseases

Способи за контрол на този вредител

  • Ако има наличие на вредители, оставете почвата да изсъхне на дълбочина 2,5 см – 5 см между две поливания. Така не само ще унищожите ларвите и ще спрете развитието на яйцата, но и ще направите почвата по-неблагоприятна за женските да снасят яйца.
  • Използвайте жълти лепливи уловки, поставени хоризонтално върху повърхността на почвата, за да уловите голям брой гъбни мухи, които снасят яйца. Те се привличат от жълтия цвят и лесно може да ги отстраните, преди да могат да снесат още яйца.
  • Подхранете домашните растения с полезните за тях нематоди, за да унищожите ларвения стадий на вредителя. Нематодите са микроскопични кръгли червеи, които проникват в ларвите на гъбната муха, както и в тези на градинските червеи, бълхите и други пренасяни по почвата вредители (те не са вредни за земните червеи), след което освобождават бактерия, която изяжда вредителя от вътре навън. Дълго живеещите нематоди са безопасни за употреба в близост до домашни любимци, растения и членовете на вашето семейство.